domingo, 11 de diciembre de 2011

Motivació a "The pursuit of happiness"


La motivació intrínseca és la tendència natural de procurar els interessos i exercir les capacitats personals i, al fer-ho, buscar i conquerir reptes. Quan se’ns motiva intrínsicament, no necessitem incentius o càstics que ens facin treballar perquè l’activitat és recompensa en sí mateixa. Es disfruta la tasca o el sentit d’aconseguir l'objectiu que porta de manera inherent.

A la película, el protagonista (Will Smith) té una conducta motivada intrínsicament, doncs s’esforça i persisteix en el seu objectiu que és aconseguir una feina com a broker en la millor companyia del sector. Malgrat les dificultats extremes i la seva difícil situació, des del primer moment té una boníssima percepció de les seves habilitats (competència) i un bon nivell d’autodeterminació. La seva lluita diària és el resultat d’una decisió i desig personal.
Frases com “Todo va a salir bien” que li diu a la seva dona quan aquesta el pressiona per la dura realitat que estant vivint o “Voy a darlo todo, seré el número uno”, denoten el grau de confiança en ell mateix i l’automotivació en la seva personalitat. No permet que res extern el faci abandonar i fins i tot li diu al seu fill Nunca dejes que nadie te diga que no puedes hacer algo... Tienes un sueño y debes protegerlo... Si deseas algo, persíguelo. Creu en tú mateix i lluita pel que vols. Concentra’t i implicat’hi. Malgrat els seus problemes, el protagonista continua amb el seu compromís com a pare, utilitzant l’amor i la confiança que el seu fill ha dipositat en ell com a motivació per superar tots els obstacles que troba i als que s’enfrenta.

El seu esforç i persistència en la conducta venen donats en un primer moment per aquests aspectes claus:
-Participació en la presa de decisions (ell decideix assolir a aquest repte per un desig personal i també influenciat segurament per la seva realitat) i la pròpia retroalimentació verbal portaràn en conseqüència un increment de l’autodeterminació.
-L’establiment d’objectius i els incentius de qualitat de l’execució i el progrés individual, impliquen directament un augment de l’habilitat i del rendiment, el qual influirà positivament en l’autodeterminació, en els incentius intrínsecs sensorials i emocionals i en l’autoeficàcia.

Després de saber que la feina és seva, és molt significativa la imatge d’ell enmig el carrer, mig aplaudint-se i mirant al cel... com dient-se: ho he aconseguit! I sentint un orgull i satisfacció màxims amb els que tot els mals moments s’esborren. Sí, a partir d’aquest moment tindrà més reconeixement social, una feina molt ben remunerada i podrà portar una vida amb molt bones condicions juntament amb el seu fill, però aquests no han sigut els seus motius. En aquesta història, basada en fets reals l’objectiu i la meta en la vida del protagonista, van ser donar una bona vida al seu fill perque no passés per les penúries que el pare va viure.

Aquesta pel.lícula és el reflex de que un mateix és la clau de tot, el que ens mou a actuar és la base més important, és el fons i és el que dona garantia si va acompanyat d’un compromís, esforç i implicació. Tots aquests ingredients motiven per una conducta en la bona direcció. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario